Het opleidingstraject in het opleidingshuis

Als je bij ons in het opleidingshuis komt beland je in een hele andere wereld dan je misschien van andere stageplekken gewend bent. We leggen je graag uit hoe dit zit.

Als student ben je tijdens je opleidingstraject minimaal twee (maar vaak drie of vier) dagen aanwezig op de stageschool. Binnen die tijd heb je drie verschillende ‘rollen’:

  • Je bent collega binnen onze scholen. Dat betekent dat je ‘gewoon’ meedoet in onze teams, bijvoorbeeld door deel te nemen aan dagstarten en teambijeenkomsten, en onderwijs te ontwikkelen met je vaskectie.
  • Je bent leraar-in-opleiding binnen een vast team. Tijdens je opleiding in het Opleidingshuis ben je als leraar-in-opleiding onderdeel van een vast team in de school. Je draait volledig mee in het onderwijs voor onze leerlingen. Uiteraard doe je dat op de manier die bij jouw ontwikkeling past. Bijvoorbeeld door leerlingen individueel of in kleine groepjes te begeleiden op een leerplein, samen les te geven met een ervaren docent, co-coach of -mentor te zijn met een andere collega, of te oefenen met het verantwoordelijkheid dragen voor je eigen klassen. Je krijgt hierop feedback van de collega’s uit het team waarin je werkt.
  • Je bent student in het opleidingshuis. In de bijeenkomsten van het opleidingshuis, die je volgt samen met de andere studenten op jouw school, ga je aan de slag met het (algemeen) didactisch en pedagogisch gedeelte van jouw opleiding. Deze ‘vakken’ volg je dus niet meer op jouw opleidingsinstituut, maar binnen het Opleidingshuis. Zo kunnen we een sterk verband leggen tussen de school en jouw opleiding.

Collega Leraar-in-opleiding én student